Obnova Kačenárne

1. júla 2021 Autor článku: Admin

Obnova Kačenárne

Stavebná divízia našej spoločnosti realizuje  rekonštrukciu barokového objektu Kačenáreň. Ide o historický objekt, situovaný severne od obce Kopčany, mimo jej zastavaného územia, približne 300 metrov od odchytového rybníka a Kostola sv. Margity Antiochijskej. Stavba je zapísaná v registri nehnuteľných kultúrnych pamiatok.

Architektúra objektu Kačenárne bude zrealizovaná podľa pôvodných historických podkladov z roku 1750, ktoré sú pôdorysne zhodné s realizovaným zameraním. Nadväznosť miestností a ich prepojenie tiež rešpektuje pôvodný pôdorys.

Dvojicu pamiatok tvorí hospodárska stavba a odchytový rybník kačíc.  Ten bol umelo vytvorený a bolo na ňom vybudované zariadenie na odchyt divých kačíc. Obdobie vzniku tohto zariadenia je podľa dostupných listín rôzna. Spomína sa od roku 1736 až do roku 1784.

Prevádzka odchytu kačíc a kačenárne vôbec trvala nepretržite a zanikla až v roku 1918. Kačenáreň bola už v tomto období cieľom turistov, predvádzal sa im odchyt kačíc. Rybník je v súčasnosti spustnutý a z budov sú len ruiny. „Chceme zrekonštruovať do pôvodného stavu horáreň, čo je hlavná budova komplexu kačenárne, a k tomu pridať prístavbu, kde bude aj oddychová zóna pre cyklistov, ktorí budú popri pamiatke prechádzať,“ informoval o realizovanom projekte starosta obce Dušan Dubecký.